Piernik Kozacki, to kolejny przepis, który udało nam się zdobyć i wypróbować.
Ciasto charakteryzuje się niezwykle delikatną i puszystą strukturą.
Najlepiej smakuje podany jeszcze tego samego dnia.
Potrzebne składniki:
Sposób przyrządzenia:
Smacznego:)
Ciasto charakteryzuje się niezwykle delikatną i puszystą strukturą.
Najlepiej smakuje podany jeszcze tego samego dnia.
Potrzebne składniki:
- 500g mąki;
- 1 płaska łyżeczka sody;
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej;
- 70g margaryny;
- 5 jajek (oddzielić od żółtek);
- 150g bakalii (polecamy orzechy);
- 200g + 50g cukru;
- 250g miodu.
Sposób przyrządzenia:
- Sporządzić karmel: - 3 łyżki cukru, stale mieszając, zarumienić na brąz na gorącym rondelku, dodać 3 łyżki wody i zagotować. Odstawić.
- Ubić sztywną pianę z białek i 50g cukru. Odstawić.
- Podgrzać miód z cukrem i margarynę, nie za bardzo, tylko aby dały się razem rozetrzeć. Masę przelać do naczynia, w którym zmiksujemy ciasto.
- Mąkę pomieszać z przyprawą do piernika i sodą, po czym stopniowo dodawać ją do ciasta miksując.
- Dodać żółtka.
- Dodać bakalie.
- Dodać pianę, przemieszać.
- Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć biszkoptem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrym rozwiązaniem jest forma silikonowa.
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie grubiej jak 3 cm, co by się upiekło bez przypalania.
- Piec od dołu w temperaturze 160-170°C ok 60 min, sprawdzając drewnianym patyczkiem.
Smacznego:)