Piernik ten może poleżeć, a po tygodniu, a nawet dłużej można go pociąć na cienkie plastry i podać do kawy czy herbaty.
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
- 100g margaryny;
- 200g cukru;
- 2 jajka (oddzielone żółtka od białek);
- 100g miodu;
- łyżka zimnej wody;
- 100ml zimnej śmietany;
- 200g mąki;
- płaska łyżeczka sody;
- łyżka kakao;
- 6 łyżeczek przyprawy korzennej;
- bakalie wg uznania.
- Margarynę utrzeć z cukrem;
- Dodać żółtka;
- Dodać miód i łyżkę zimnej wody;
- Dodać śmietanę;
- Dodawać mąkę wymieszaną z sodą;
- Dodać kakao i przyprawę korzenną;
- W osobnym naczyniu ubić pianę z białek;
- Do ciasta dodać pianę i bakalie;
- Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie grubiej jak 3 cm, co by się upiekło bez przypalania;
- Piec od dołu w temperaturze 160-170°C ok 60 min., sprawdzając drewnianym patyczkiem.
Smacznego!